Na 5 weken warmlopen, verven, schrobben, vloeren in de was zetten en inwerken is vandaag het hotel weer open gegaan voor gasten. Nog niet zo heel veel in eerste instantie: eerst een handjevol met de eigen auto, vanavond een buslading vanuit Nederand. Voor het hotel maakt het niet zo veel uit: alles moet klaar zijn. De rollen zijn verdeeld en het wordt mijn eerste dienst als Stübemeister (zeg maar gewoon barman). Gelukkig de eerste twee avonden onder vakkundige begeleiding van doorgewinterde rotten.
Het is weer even omschakelen, van webontwikkelaar naar barman. Ik moet me opeens bezig gaan houden met dingen die je echt kunt beetpakken, in plaats van dingen die alleen in het geheugen van mijn computer bestaan. Voorraden moeten worden opgenomen en aangevuld, kratten verplaatst en koelkasten gevuld. En ik kan zowaar mijn biertapkunsten weer een beetje oefenen.
![]() |
Nog geen parkeerproblemen in de Zwitserse Alpen |
Om de stroom aan gasten die vanaf nu tot november langskomt in goede banen te leiden komen er nog 5 mensen helpen. Want behalve de collega's die ik vorige week heb besproken werken er nog een zwikkie mensen in het hotel. Bijna allemaal Nederlanders die kortere of langere tijd geleden hier zijn geland en nu in het dorpje Sent wonen, 5 kilometer hier vandaan. Ze zorgen voor de keuken, de receptie, het management en het besturen van de bussen.
![]() |
Altijd handig om een zaag bij je te hebben als je hier gaat wandelen. |
Het arriveren van gasten en met name van nieuwe jonge vrouwelijke collega's zorgt voor een Sinterklaasavondsfeertje onder de mannelijke huisgenoten. Na weken eenzame afzondering is er weer kans op romantiek, spanning en avontuur. Dat gaat ongetwijfeld leiden tot teleurstellingen en diepe depressies, maar dat kan alleen maar ten goede komen aan de omzet van de bar. Ik zal de komende weken met plezier mijn collega's met gebroken hart alcoholisch troosten.
![]() |
Er is precies nog één skipiste open. |
Het weer is nog steeds pet. De afgelopen week iedere dag wel een beetje sneeuw. En maximumtemperaturen onder de 10 graden. Geen weer voor grote wandelingen en al helemaal niet om hoge bergen op te lopen, tenzij je ski's meeneemt. Collega Tom heeft het geprobeerd: 15 kilometer lopen met zijn snowboard en uitrusting om bij genoeg sneeuw te komen. Zijn beloning was een afdaling van 10 minuten en de bewondering voor zijn doorzettingsvermogen.
Maar er zijn ook lichtpuntjes. Gisteravond werden we door de baas getracteerd op een pizza. Niet uit de diepvries en zelfs niet uit eigen keuken. We zijn er voor naar Italie gereden, via Oostenrijk. Echt pizza zoals mama die vroeger maakte.
Tot volgende week, als de hittegolf hier definitief doorbreekt.